Biele Karpaty nie sú len útočiskom pre tisíce druhov rastlín a živočíchov, ale aj pre stovky starých a krajových odrôd jabloní, hrušiek, čerešní či sliviek. Hovoria vám niečo názvy ako Dúhotnatka, Medovka, Maškrtka či Holubička? Možno nie ale vedzte, že sa za nimi skrývajú storočia šľachtiteľstva a života našich predkov v lone prírody. Tieto odrody v sebe nesú množstvo nezameniteľných chutí, vôní a ďalších vlastností, ktoré ich predurčujú na rôzne spôsoby použitia od priamej konzumácie až po sušenie či pálenie. Kvôli nezáujmu o hospodárenie sa nám žiaľ začal tento vzácny genofond vytrácať priamo pred očami. Tunajší ochranári sa však rozhodli zachrániť ho a prešli preto nádherný kraj od Myjavy až po Lednicu aby v ňom objavili bielokarpatský ovocný poklad. Ten ale netvoria iba spomínané stovky odrôd, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Sú to aj stáročné solitérne stromy, historické sady a záhrady či sušiarne ovocie, no a v neposlednom rade aj miestni ovocinári, vďaka ktorým sa tento sladký poklad zachoval až do súčasnosti.
Tento 54 minútový dokumentárny film vás prevedie krajinou plnou farieb, vôní a chutí a ukáže vám ľudí, vďaka ktorým ešte stále zostávajú živou súčasťou Bielych Karpát.
Ak vás ukážky z filmu zaujali, zakúpiť si ho môžete v online forme vo Full HD kvalite: